Ana Sayfa
· Taşdevri Diyeti
· Metrik Ölçülerin doğuşu
· Su, İnsan Sağlığı İçin Hayati Öneme Sahiptir
· KARMA YEM SANAYİ ve GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO)
· Evcil Hayvanlarda Gebelik Süreleri
· Yumurtadan Civciv oluşumu - gün gün kuluçka
· At ve Tay
· Vitamin B12 ve Bellek
· Melamin ve Gıdalar !
· Sütün Önemi ve Besleme
· Çocuklarınız ne yiyor?
· GMO Pirinçte İnsan Geni Var!
· Soğuk Hava Muhafazası
· Küresel Isınma - Hayvancılık - Metan
· Kahvaltı Tabağındaki Beyaz Zehir !
· Nişastanın Jeletinizasyonu
· Küresel Isınma, Su kaynakları ve Tarım
· Bağışıklık Sisteminin Yapısı
· Bozulabilir Gıdalar için Depolama Koşulları
· Gıda Katkı Maddeleri
· Çocuk ve gençler kötü besleniyor
· Omega-3 : 6 dengesi çok önemli
· Yoğurdun standardı niye değişti?
· Türkiyenin Yoğurtları
· Gıda güvenliğinden Tarım Bakanlığı sorumlu
· Yoğurtta protein kavgası
· TÜRKİYENİN EKONOMİK KRİZDEN ÇIKMASINDA ZİRAATİN ÖNEMİ-H.OKAN BALCIOGLU
· Damacana ve Pet Şişelerde Yer Alan Numaraların Anlamı Nedir?
· Aç kalmak kilo aldiriyor - Prof.Dr. Osman Müftüoğlu
· Folik Asit Ne İşe Yarıyor?
· GDO NUN SOSYAL, EKONOMİK, POLİTİK VE DİNİ BOYUTU
· Dioksin hakkında detaylı bilgi
· Trans Yağlar ve Zararları
· Altın Oran ve Doğadaki Matematik
· Çocuklarınıza süt içirmeyin!
· Kolesterol ilaçları...???
· Kolesterol nasıl düşer...
· GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO): SON MU, SONSUZLUK MU?
· Tavuk eti Hormon Kargaşası...
· Dünya Nüfus artışı ve bunun Tarım ve İklim değişimleri üzerindeki etkileri
· Piliç Eti ve Tüketimi Üzerine TV Sohbeti (Prof.Dr.H.R.Kutlu-Video)
· Kortizol-Stres-Obezite
· Bazı Hayvanlara ait Fizyolojik Veriler
· Hayatta hiç birşey belirgin ve net değildir...
· Sürek Avı
· Tez mi Danışman mı?
· Hayata Yön Veren Özlü Sözler
· Anılarla Zootekni Bölümü
· Çocuk ne yaşıyorsa onu öğrenir
· Hayat Bir Çocuğa Nasıl Anlatılmalı?
· İtibar ve Karakter
· Dengeler
· Gözden Kaçmayan Küçük Şeyler!
· Sıradışı Olmak
· İnsan Nedir?
· Patates, yumurta ve kahve
· Niçin fakiriz?
· Nazım Hikmet ve Sanat
· Mevlana ve Hacı Bektaş Veli
· Hayvanlar aleminden şaşırtıcı bilgiler
· Bir fincan kahve içer misiniz?
· Birinin Hayatında Fark Yaratın (pps)
· Seçme Atasözleri
· Piliç karşıdan karşıya niçin geçer?
· Profesör ve Seyis
· Çoban ve Yabancı
· Rejimler ve İnekler
· Bizim Kuşak (pps)
· Dostlar Irmak Gibidir (pps, sesli)
· Kazlar (pps)
· Kibrit Çöpünün Hikayesi (pps)
· Mercedes ve İnek (pps, sesli)
· Yönetici (pps)
· Zengin - Fakir Ülke (pps)
· Avrupa-Italya-Türkiye
· Motivasyon ve Başarı için 20 ipuçu...
· Hayat; Nietszche den seçme şiirler
· İki şey
· Yönetim Dersleri
· Stanford Üniversitesinin Kuruluş Hikayesi
· Bir Şiir ve Bir Aşk Hikayesi - Hıncal Uluç
· Prof.Dr.Osman Altuğ- Vali Recep Yazıcığlu anısına
· Müsait olunca beni sever misin?
· Steve Jobs?ın ünlü Stanford konuşması
· Sürek Avı
· Steve Jobsun son yazısı
· Kağıt Bardak...
· Atatürk e bir de bu açıdan bakın...
· Leonardo Da Vinci İş Başvurusu - Özgeçmiş/Özgelecek
· “Sizleri Bir Kıvılcım Olarak Yolluyorum”
   FAYDALI LİNKLER
  ZİYARETÇİ SAYILARI
Online 75
Günlük 0
Aylık 0
Yıllık 0
Genel Toplam 0
Aç kalmak kilo aldiriyor - Prof.Dr. Osman Müftüoğlu

Aç kalmak kilo aldırıyor

Prof.Dr. Osman Müftüoğlu – 15.07.2009 Hürriyet-Kelebek

 

 

Fazla kilolarından bir türlü kurtulamayan hatta tersine kiloları sürekli artan “kronik diyetçi”lerin ortak hatalarından biri diyet yapmakla aç kalmayı karıştırmalarıdır.

Bu hatayı özellikle kadınlar sık yapar. Zannederler ki aç kalınca yağları hemen eriyecek! Kiloları azalıp görüntüleri inceliverecek... Oysa durum bunun tam tersidir.

DİYET YAPMAK DOĞRU BESLENMEYİ ÖĞRENMEKTİR

Araştırmalar aç kalırsanız zayıflamak bir yana kilo bile alabileceğinizi gösteriyor. Açlık, metabolizma hızını azaltıyor. “Genetik hafıza”daki “kıtlık anılarını” harekete geçiriyor. Vücutta “galiba aç kalacağım, bulduğum her enerjiyi yağa çevirip depolayayım” endişesi başlıyor. Enerjinin yakılması güçleşiyor. Yakılmayan enerji ise yağa çevrilip depolanıyor. Açlık uzun sürer ve sık tekrarlanacak olursa kas dokusu da yakılabiliyor. Bu “fren balatalarının yanması” gibi bir şey. Çünkü kilo almaya karşı en güçlü freniniz kas dokunuzun miktarıdır.

Diyet yapmayı asla aç kalmak olarak düşünmeyin. Böyle bir düşünceniz varsa diyet yapmak bir yana diyet sözcüğünü telaffuz bile etmeyin! Aç kalarak kilo vermeye kalkarsanız (yani öğün atlamak ya da bütün bir günü aç geçirmek günahını sık sık işlerseniz) hem vücudunuzun metabolik ve hormonal dengesini altüst eder, hem de sürekli kilo alırsınız.

Açlık hali uzun sürerse önce şeker-insülin dengeniz bozulur. Böbreküstü bezlerinizden salgılanan kortizol hormonunun miktarı artar. Fazla kortizol kas kütlenizi azaltır. “Kas  kütlesi=metabolik hız garantisi” ilkesi gereğince metabolizma hızını en çok etkileyen dokunuz kas kütlenizin varlığıdır. Bunun için bilimsel anlamda kilo yönetimi desteği veren mekânlar danışanlarını egzersize yönlendirerek kas dokusunun miktarını arttırmaya, kas/yağ oranını kas dokusu lehine değiştirmeye çalışırlar. Asla yalnızca yağ kaybı ile yetinmezler.

FAZLA KAS = HIZLI METABOLİZMA

Kas kütleniz ne kadar çok yağ kas oranınız ne kadar idealse metabolizma hızınız o denli yüksektir. Sürekli aç kalarak diyet yapmaya kalkanlarda kas kaybı azaldıkça metabolizmanın hızı düşer. Metabolizma hızının düşük olduğu uzun açlık dönemlerinde bir miktar yağ kaybedilse bile diyet bırakılır bırakılmaz yenilip içilenler düşük metabolizma hızı nedeniyle yakılamadığından yağa dönüşüp depolanır. Yani verilen kilolar fazlasıyla ve hızla geri alınır.

Diyet yaptıkça şişmanlıyor musunuz

Etrafınızda gördüğünüz “kronik diyetçilerin” yaşadıkları çelişkinin ve dramın nedeni işte bu basit hatayı ısrarla yapmaya devam etmeleridir. Sürekli kilo alıp veren ve her seferinde diyete başladıkları kilodan daha şişman hale gelenlerin karşı karşıya kaldıkları sorunun  arkasında da “öğün atlama ve aç kalarak zayıflama” yanlışı vardır. Eğer sağlıklı bir kilo aralığına inmek istiyorsanız tabiî ki yiyeceklerinizi başlangıçta bir miktar azaltmalısınız. Ama bunu açlık kürleri şeklinde yapmaktan uzak kalmalısınız. Sağlıklı bir kilo verme süreci de onu izleyen kilo koruma gayretleri de her şeyden önce şeker-insülin dengesini iyileştirmekten geçiyor.

Çözümü basit ve kolay

Sık ve az yemek, aç kalmamak, size uyan en doğru besinleri seçmek önemli. Tabii bu arada kanda ciddi insülin dalgalanmalarına yol açan fast food besinleri, cips, bisküvi, kek, browni ve benzeri şeker, un, nişasta yüklü, tuz ve yağdan zengin yiyecekleri de mümkün olduğu ölçüde azaltmanız tavsiye ediliyor.
Kısacası diyet yapmak aç kalmak ve az yemek değil, yeme yanlışlarınızı düzeltmek, size uygun bir beslenme planı yapmayı öğrenmekten geçiyor.  

Böbrek hastalıklarında tansiyon yükselir mi

Birdenbire çıkan bir tansiyon yüksekliği söz konusu olduğunda bir böbrek hastalığından da şüphelenilmesinin nedeni, yüksek kan basıncı ile böbrek hastalıkları arasındaki yakın ilişkidir. Böbreğin ve idrar yollarının birçok hastalığı kan basıncı yükselmesine yol açabiliyor. Ayrıca yüksek kan basıncı zamanında tedavi edilmezse temelde yatan böbrek hastalığının ilerlemesi, böbreği tahrip etmesi de hızlanıyor. Bir başka önemli nokta da böbrek hastalığı ile ilişkili olmayan hipertansiyonlu hastalarda kan basıncının ayarlanmaması durumunda zaman içinde böbreğin tahrip olması halidir. Kısacası hem böbrek hastalıkları hipertansiyon nedenidir hem de hipertansiyon böbreği tahrip edebilmektedir.

Yüzme havuzları enfeksiyon kaynağı mı

Hijyenik koşullara uyulmadığı ve kullanım sürecinde alınması gereken önlemler alınmadığı takdirde yüzme havuzları çocuklar için bir enfeksiyon kaynağı haline gelebiliyor. İshallere yol açan mikroplar başta olmak üzere birçok mikrop ve mantar enfeksiyonu bu yolla bulaşabiliyor.
Enfeksiyonlardan korunmanın yolu yalnız havuz suyunun temizliği ile değil, kişisel hijyen kurallarına uymaktan da geçiyor. Duş almadan havuza girmemek, küçük çocukların havuza girmeden altını sabunlu su ile yıkayıp temizlemek, çocukları belirli aralıklarla tuvalete götürmek, genital akıntı ve benzeri problemler olduğunda havuza girmemek alınabilecek kişisel hijyen tedbirleridir.

 

  ALTIN SPONSOR

  SPONSORLARIMIZ
  ÜYE GİRİŞİ
  KÜÇÜKBAŞ
  BÜYÜKBAŞ
  KANATLI
  HAYVAN BESLEME VE YEM
  • SİLAJ EL KİTABI 
  • BESLEME-ÜRÜN KALİTESİ İLİŞKİSİ 
  • İNSAN-HAYVAN BESLENMESİ ETKİLEŞİMİ 
  • RASYONDA HAMMADDE KULLANIM SINIRLARI 
  • SÜT İNEĞİ RASYONLARINDA KABA YEM KULLANIM SINIRLARI 
  • RASYON KATYON-ANYON DENGESİ 
  • ASİT-BAZ DENGESİ 
  • GENEL HAYVAN BESLEME DERS NOTU 
  • Hayvan Beslemede Temel Besin Maddeleri ve Önemleri  
  • KANATLI HAYVAN BESLEME DERS NOTU_2023 
  • KANATLILARDA DENGELİ BESLEME ve ÖNEMİ 
  • RUMİNANTLARDA DENGELİ BESLEME ve ÖNEMİ 
  • YEM GÜVENLİĞİ-AVRUPA BİRLİĞİ MEVZUATI 
  • YEM DEĞERLENDİRME VE ANALİZ YÖNTEMLERİ-2023 
  • PAMUK TOHUMU KÜSPESİ 
  • Kanatlı Sektöründe Performans Arttırıcıların Türkiye?deki Durumu ve ... 
  • Yüksek Verimli Süt İneklerinin Beslenmesinde Dikkat 
  • TMR Yem Besin Madde İçerikleri Tablosu 
  • BÜYÜK ve KÜÇÜKBAŞ HAYVAN BESLEME Ders Notu (Prof.Dr. Murat Görgülü) 
  • RASYON HAZIRLAMA PROGRAMLARI-Deneme Versiyonları (Prof.Dr.Murat Görgülü) 
  • HAYVAN BESLEMEDE SON GELİŞMELER 
  • Çiftlik Hayvanlarında Yeme Bağlı Toksikasyonlar 
  • Kanatlı Beslemede NSP Gerçeği 
  • NRC-2001 Bazı Yemlerin Besin Madde İçerikleri 
  • Süt Sığırlarının Performansları Üzerine Sıcaklık Stresinin Etkisi ve Çözüm Yolları 
  • Süt Sığırlarında Dönemsel Besleme ve Önemi 
  • METABOLİK ENERJİ HESAPLAMA FORMÜLLERİ 
  • Çiftlik Hayvanlarının Beslenmesi_40 Temel Özellik 
  • Rasyon Dersi Yem Matriksi (2017) 
  • Kaba Yemlerin Besin Madde Analizi_NIR Teknolojisi 
  • KARMA YEMDE PELET KALİTESİ 
  • ZEYTİN YAĞI SANAYİ ARTIĞI- PİRİNA 
  • Karma Yem Sektörü ve Yatırım Fizibilitesi 
  • Türkiye’de Yem Üretimi Hedefler ve Potansiyel Problemler 
  • TÜRKİYE’DE VE DÜNYADA YEM SEKTÖRÜNE GENEL BAKIŞ, BEKLENTİLER, FIRSATLAR 
  • Kanatlı Beslemede Güncel Çalışmalar ve Gelecek için Öneriler 
  • Karma Yem TSE Normları 
  • Süt İnekleri için Rasyon Hazırlamada 20 Temel Prensip 
  • Buzağılarda Besleme ve Bağışıklık İlişkisi 
  • Etlik Piliçler ve Yumurtacı Tavuklar için Rasyon Hazırlamada Temel Prensipler 
  • Karma Yemlerde Pelet Kalitesi ve Optimizasyonu  
  • Pratik Keçicilik; Besleme-Üreme 
  • Gıda Olarak Tüketilmeyen Hayvansal Ürünlerin Kalitesi Üzerine Beslemenin Etkisi 
  • Rasyon Bileşiminin ve Fiziksel Formunun Etlik Piliçlerde Et Kalitesi Üzerine Etkileri 
  • Peletleme El Kitabı 
  • Yem Katkı Maddeleri-Kitap Bölümü 
  • Buzağılarda Besleme ve Bağışıklık İlişkisi_2023 
  • SÜT SIĞIRLARINDA KURU DÖNEM BESLEMESİNDE RASYON KATYON-ANYON DENGESİ 
  • BUZAĞI BESLEMESİNDE KOLOSTRUM ve ÖNEMİ, ERGİN DÖNEM ÜRÜN MİKTARI, KALİTESİ VE SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ 
  • SÜT SIĞIRLARINDA KORUNMUŞ BESİN MADDELERİNİN KULLANIMI; SÜT VERİMİ, SÜT KALİTESİ, HAYVAN SAĞLIĞI VE ÜREME PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİLERİ 
  •   TÜRKİYE TARIMI
      TÜRKİYE HAYVANCILIĞI
      BİYOMETRİ-GENETİK
      SAĞLIK ve SAĞLIK KORUMA